Home / Personeelsmanagement / Tips rondom de nieuwe KETENREGELING per 1-7-2015

Tips rondom de nieuwe KETENREGELING per 1-7-2015

TIPS aanpassen personeelsprocessen rondom NIEUWE KETENREGELING

In het nieuwe arbeidsrecht wijzigen met ingang van 1-7-2015 de regels met betrekking tot elkaar opvolgende tijdelijke arbeidscontracten, de ketenregeling.

Hier volgen een paar tips om deze wijziging goed door te voeren in je personeelsprocessen.

 1. Je kan overwegen om een medewerker de volgende opvolgende tijdelijke arbeidsovereenkomsten aan te bieden: 7+8+8.
  Begin met een overeenkomst van 7 maanden, gevolgd door een contract van 8 maanden. Als je de medewerker nog een tijdelijk contract aan wilt bieden, doe dat dan nogmaals voor de duur van 8 maanden. De totale duur van de tijdelijke arbeidsovereenkomsten bedraagt dan 23 maanden.
  Hiermee maak je maximaal gebruik van de flexibele mogelijkheden:

  1. Je hebt optimaal gebruik gemaakt van de nieuwe ketenregeling en daarmee de medewerker goed leren kennen. Je kan goed beoordelen of je de medewerker een vast dienstverband wil aanbieden.
  2. Met oog op het aanstaande nieuwe ontslagrecht m.i.v. 1-7-2015:
   Je hoeft de medewerker geen transitievergoeding te betalen als je besluit om de samenwerking te beëindigen. Deze ben je straks namelijk verschuldigd bij tijdelijke arbeidscontracten die twee jaar of langer hebben geduurd.
  3. In de eerste tijdelijke arbeidsovereenkomst van 7 maanden mag je een proeftijd opnemen.
 2. Bekijk de huidige lopende tijdelijke arbeidscontracten en beslis op welke wijze je nog optimaal gebruik kan maken van het ‘oude’ recht.
  Heb je op dit moment 1ste tijdelijke arbeidscontracten lopen die binnenkort (ruim vóór 1 juli 2015) eindigen, dan kan je overwegen om een 2de contract met een looptijd tot vóór 1 juli 2015. Je kan daarna namelijk nog een 3de tijdelijke overeenkomst aanbieden tot je de 3 jaar vol hebt gemaakt.
 3. Let er op dat de ketenregeling ook geldt bij opvolgend werkgeverschap.